Otizm Spektrum Bozukluğunda Özel Beslenme Programları ve Etkileri

otizm, otizm için beslenme programı, otizm için diyet, otizme karşı beslenme programı, otizme karşı diyet, otizmli çocuk, otizmli çocuklar ne yemeli -

Otizm Spektrum Bozukluğunda Özel Beslenme Programları ve Etkileri

Son yıllarda yapılan araştırmalar, davranışsal ve eğitsel terapi programlarının Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklara yardımcı olabildiğini ortaya koymakta. Bununla birlikte pek çok aile terapilerin yanı sıra özel diyetler ve beslenme programlarını da denemekte. Peki bu diyetler Otizm Spektrum Bozukluğuna karşı bir çözüm sunuyor mu?

Amerikan Pediatri Akademisi’nde yayımlanan yeni bir araştırmada, Vanderbilt Üniversitesi araştırmacıları 19 değişik çalışmayı inceleyerek balık yağı tableti terapisi, glüten içermeyen diyet gibi beslenme programlarının otizm üzerinde etkisinin kayda değer olmadığı sonucuna vardı.

Bazı diyet türleri ve beslenme programları otizmli çocuklara iletişim, dilbilgisi ve davranış alanlarında faydalar sağlasa da araştırmalar çoğu diyet ve beslenme programının etkisinin kayda değer olmadığı belirtmekte. Bununla birlikte bu konuda günümüze kadar yapılmış pek çok araştırmanın da kısa ve çok detaylı olmayan araştırmalar olduğunu belirtmekte fayda var.

Araştırmalar bu tür beslenme programlarının otizme karşı önemli bir etkisi olmadığını belirtse de bu bu tür diyet ve programları tamamen bırakmanızı gerektirecek bir durum değil. Montreal’de bulunan bir pediatrik beslenme uzmanı olan Naureen Hunani, otizmin gaz, şişkinlik, kabız, ishal gibi bazı semptomlarını yaşayan çocuklarda diyet ve beslenme programlarının bu semptomların önüne geçebileceğini belirtmekte.

Kendisi de otizmli bir çocuk sahibi olan Hunani, çocuğuna glüten içermeyen bir diyet sunduğunu belirtiyor. “Beslenme programını birkaç gün uyguladıktan sonra oğlum doğrudan gözlerime baktı ve, “Anne daha iyi hissediyorum.”” dedi. Çok şaşırmıştım.” Diyet başlangıcından birkaç hafta sonra ise Hunani oğlunun davranış değişimlerini anlattı: “Daha rahat konuşur, daha rahat odaklanır bir hale gelmişti. Daha çok sosyalleşmek istiyordu ve tüm bu değişiklikler terapistleri ve kreş öğretmeleri tarafında da farkedilmişti.”

Kendi çocuğunuzu bu tür bir diyete başlatmadan önce yapmanız gereken ise özel eğitim uzmanınız ve bir beslenme uzmanıyla görüşmeniz. Belli yiyecek gruplarını kesmeniz durumunda çocuğunuzun yeterli beslendiğinden emin olmak için bir beslenme uzmanın danışmanlığını almak oldukça önemli olacaktır.

Otizmli çocuklar için önerilen pek çok besin desteği konusunda da yaklaşımınız bu şekilde olmalı. Otizmli çocuklara çok sık önerilen Omega 3, B12 vitamini gibi besin desteklerine başlamadan önce gereken test ve tahlillerin yapıldığından emin olun.

Parent.com adresinden derlenmiştir.

Kaynak: https://www.parents.com/recipes/scoop-on-food/do-special-diets-help-kids-with-autism/