Bebeğinize Neden Kitap Okumalısınız?
Bebeğinize kitap okumak onunla birlikte yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biridir. Küçüğünüzle geçirdiğiniz bu keyifli zaman diliminde bebeğinizle iletişim kurmanın yanı sıra, ona renkler, sayılar, harfler ve şekiller gibi konseptleri tanıtabilirsiniz. Kitap okumak bebeğinizin dinleme, hafıza ve kelime bilgisi gibi yetilerinin gelişmesine oldukça yardımcıdır, aynı zamanda onları yaşadıkları dünya ile tanıştırmak için de oldukça keyifli bir aktivitedir.
Bebekler ilk yaşlarını doldurduklarında, anadillerinde öğrenmeleri gereken aşağı yukarı bütün sesleri tanımış olurlar. Siz onlara hikaye okudukça bebeğiniz bu sesleri daha iyi duymaya ve ayırt etmeye başlar, bu durum da konuşma becerilerinin gelişmesine fayda sağlar.Bebeğinize kitap okuduğunuzda:
- Bebeğiniz birçok farklı duyguyu ve sesi nasıl kullandığınızı fark eder. Bu da onun sosyal ve duygusal gelişimine destek sağlar.
- Kitap okumak bebeğinizin odaklanma, işaret etme, dokunma veya soru cevaplama gibi yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur. Bu da bebeğinizin düşünme becerilerinin gelişmesi için harikadır.
- Duyduklarının hepsini anlamlandıramasa da, bebeğinizin duyduğu sesleri taklit etmeye başlaması linguistik becerilerine katkı sağlar.
Bebeğiniz için doğru kitabı nasıl seçersiniz?
Bebeğiniz gelişim çağının farklı dönemlerinde farklı kitaplara ihtiyaç duyabilir. Özellikle 4-12 ay arası çocuklar için parlak renklere odaklanmak, çeşitli dokuları tanımak, ninni gibi sakinleştirici veya eğlendirici ritimleri dinlemek oldukça keyifli olabilir.
-
4-6 aylık bebeklerde:
Bu dönemde nesnelere ve seslere olan ilginin arttığını gözlemleyebiliriz. Küçük bebeğiniz kitapları tutmak, belki onları çiğnemek ve biraz hırpalamak isteyecek. Sorular tekrarlayan, kafiyeli metinlere sahip ve sağlam kitaplar seçmelisiniz. Gökyüzünü Kim Düşürdü veya Aynalı Kitap gibi ürünlerimize göz atabilirsiniz.
-
6-12 aylık bebeklerde:
Bebeğiniz, gördüğü resimlerin objeleri temsil ettiğini kavramaya başlar. Hatta bazı resimleri, sayfaları ve hikayeleri daha çok sevdiklerini göstermeye başlayabilirler. Bebeğiniz siz okurken tepkiler vermeye başlayabilir, kitabı eliyle kavrayabilir ve komik sesler çıkarabilir. 1 yaşına yaklaşırken sayfaları sizin yardımınızla çevirebilir, objeleri işaret ederek çıkardığınız sesleri taklit edebilir.
Bebeğinize ne zaman ve nasıl kitap okumalısınız?
Kitap okumak bebeğinizle birlikte gerçekleştirebileceğiniz en rahat aktivitelerdendir. Unutmayın ki kitabı bitirmeye odaklanmak yerine, bebeğinizle geçirdiğiniz keyifli zamana odaklanmanız çok daha önemlidir. Günde birkaç dakika ile başlayabileceğiniz bu yeni aktivitenin süresini bebeğiniz alıştıkça arttırabilirsiniz.
Her gün, belki gündüz ve gece uykularından önce, bebeğinize kitap okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Günün diğer saatlerinde kitap okumadan önce bebeğinizin rahat hissettiği, stressiz bir ortamda ve ruh halinde olmasına dikkat edin. Bezini yeni değiştirdiğiniz, tok ve uyanık olduğu zamanları seçin.
Keyifli bir kitap okuma vakti için birkaç öneri:
- Kitap okurken bebeğinize sarılmak onun kendisini güvende hissetmesini sağlar.
- Kitabın bazı yerlerinde sesinizi yükseltin ve alçaltın, vurgulamalar yapmaktan çekinmeyin. Örneğin farklı karakterleri farklı seslerle okuyun, bebeğinizi korkutmayacak ve strese sokmayacak şekilde komik sesler çıkarın.
- Yazıyı takip etmek zorunda değilsiniz, arada bir hikayeye ara vererek, küçük sorular sorarak etkileşim kurmaya çalışın (“Neredeymiş kedicik? İşte buradaymış!” gibi). Şu an çocuğunuz bu sorulara cevap veremeyecek olsa da iletişim yetenekleri için onunla konuşmanız önemlidir.
- Bebeğinize aynı kitabı defalarca okumaktan çekinmeyin.
- Bebeğiniz büyüdükçe kitapları tutmak ve bazen çiğnemek isteyecek. Bu, bebeğinizin çevresindeki objeleri tanımak için yaptığı bir hareket aslında. Kitapları çiğnemelerine tamamen engel olamayabilirsiniz, dert etmeyin, bebeğiniz bu şekilde kitapların yenen şeyler olmadığını öğreniyor diyebiliriz. Yine de kolay parçalanmayan kitaplar seçmeye özen gösterin.
Bebeklere yönelik kitaplar basit, tekrarlayan, tanıdık metinlere ve net resimlere sahip olmalıdır. Çocuğunuzu yaşamının ilk birkaç ayında sadece sesinizi duymak bile mutlu eder. Yani ona hemen hemen her şeyi okuyabilirsiniz, özellikle de şarkılı veya kafiyeli metinler içeren kitapları çok sevebilirler. Bebeğiniz nesnelere bakmak ve onları tanımakla daha fazla ilgilenmeye başladıkça, sağlam arka planlar üzerinde basit resimler içeren kitapları seçin.
Bebeğiniz büyüdükçe yatma zamanı veya banyo zamanı gibi günlük rutinler hakkında basit hikayeler bulun. Konuşmaya başladığında, basit kelimeleri veya cümleleri tekrar etmesine olanak sağlayan kitapları seçin.
Aynalı ve farklı dokulu kitaplar da bu yaş grubu için harikadır. Karton kitaplar bebekler için sayfa çevirmeyi kolaylaştırır, kumaş kitaplar ise her yere, hatta küvete bile taşınabilir. Unutmayın ki bebeğiniz yalnızca kitapları değil, sizi de taklit eder. Kitaplar için olan heyecanınızı göstermekten çekinmeyin ve keyifli vakit geçirmeye bakın!