8 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

8 ay bebek gelişimi, 8 aylık bebek, 8 aylık bebek gelişimi, ay ay bebek gelişimi, bebek beyin gelişimi, bebek gelişim -

8 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

8 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

8 aylık bir bebek karın üstü pozisyondan kendini oturma pozisyonuna getirmeye, en azından etrafındaki objelerden veya eşyalardan destek alarak kendini doğrultmaya başlar. Yüksek tempoyla olmasa da emekleme, ayaklarının üzerinde kısa süre durabilme de bu dönemde görülebilecek gelişmelerdir. Bebeğinizin hareket kabiliyeti arttığından dolayı sizin de onu devamlı gözlemliyor olmanız gerekmektedir. Evinizde bebeğinizin tırmanabileceği veya ona zarar verebilecek eşyaların ve objelerin onun ulaşamayacağı yerlerde bulunması, onun girmesini arzu etmediğiniz odaların kapılarının devamlı kapalı tutulması bu dönemde önemli olacaktır.

Eğer bebeğiniz henüz emeklemeye başlamadıysa onun daha fazla karın üstü vakit geçirmesini sağlamak faydalı olacaktır. Bebeğinizle oyunlarınızda onun kendini kaldırmasını sağlamak, onu yürüme pozisyonunda tutarak adım atmasını sağlamak kas gelişimine destek olacaktır.

Bebeğiniz bu dönemde cinsel bölgelerini de keşfetmeye başlayabilir. Bu durum gayet normal olup herhangi bir cinsel dürtüden ziyade meraktan kaynaklanmaktadır. Bebeğinizin bu merakına onun ellerini temiz tutmak dışında herhangi bir müdahalede bulunmanıza gerek bulunmamaktadır.

Bu dönemde bebeğiniz günde ortalama 14 saat kadar uyuyacak ve bu miktarın 9-11 saati gece gerçekleşecektir. Bebeğinizin uyku düzeninin bozulmaması açısından gece uyanması durumunda uykuya geri dönmesi için ona mümkün olduğunca az müdahalede bulunun. Bu dönemde yaşanacak uyku bozuklukları son derece normaldir.

8 Aylık Bebek Beslenmesi

Bu dönemde bebeğinizi bardakla tanıştırmak ve biberondan bardağa geçişi başlatmak onun beslenmesinde önemli bir nokta olacaktır. Bebeğinizle tanıştırdığınız her yeni obje veya kavram gibi bu tanıştırmayı da bebeğinizin keyifli, uykusunu almış ve tok olduğu bir zamanda yapmanızı öneririz. İlk denemelerinizde bebeğinizin ortalığı biraz dağıtması oldukça normal olacaktır, onun ona sunduğunuz bardağı veya kupayı keşfetmesine izin verin. Bebeğinize bir bardak veya kupadan nasıl içeceğini sık sık onun önünde kendi kupanızdan ufak yudumlar alın. Bu dönemde bardak ve kupada anne sütü sunmanız bebeğinizin bardağa alışmasını kolaylaştıracaktır.

Bebeğinizi tanıştırdığınız katı gıdaların bir listesini tutmak ona hazırlayacağınız mamalarda değişiklikler ve karışımlar yapmanıza imkan sunacaktır. Yaptığınız püreleri inceltirken su veya meyve suyu yerine anne sütü kullanmanız pürelerin tadını bebeğinizin daha alışık olduğu bir tada doğru çekeceğinden, bebeğinizin yaptığınız püreyi daha rahat kabul etmesini sağlayabilir.

8 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

8 aylık bir bebek kendi ismine tepki verecek ve basit komutlarınız (Hayır, El salla gibi) dikkate alabilecektir. Tüm bu gelişmelerin sizden görsel ve işitsel olarak gözlemledikleriyle oluştuğunu aklınızda tutarak bebeğinize her öğretmeye çalıştığınız kavramı veya hareketi hem görsel hem de işitsel olarak tekrarlayın. O sizin taklidinizi yaptığında siz de onun taklidini yapın.

Bebeğinizin dünyayı keşfettiği, daha hareketli olmaya başladığı bu dönemde etrafıyla etkileşimi de artacaktır. Bebeğinize zarar vermeyecek eşyaları ve objeleri ona sunmaktan çekinmeyin.

Bu dönemde bebeğiniz “ma-ma”, “ne-ne”, “ba-ba” gibi kesik hecelemeler yapacaktır. Bunlar genelde bir anlam ifade etmemektedir ve bebeğinizin değişik sesleri çalışma biçimidir. Bununla birlikte 8 aylık bir bebek sizin ona söylediklerinizi anlamlandırmaya başlar.

Bebeğinizin dil ve konuşma gelişimine katkıda bulunmak için yapabileceğiniz en verimli aktivitelerden biri birlikte kitap okumaktır. Bu dönemde onun rahatça keşfedebilmesi ve oynayabilmesi için kartondan oluşan kitapları tercih edin. Bebeğinize okumayı sevdirmek ve okumanın keyifli bir aktivite olduğunu öğretmek için oyun içeren bulmacalı, pencereli vb. kitapları da bebeğinize sunabilirsiniz. İçeriği kafiyeli olan veya ritm ile okunabilecek içerikleri olan kitaplar bebeğinizin çok hoşuna gidecektir.

Bebeğinize kitap okurken abartılı mimikler kullanmak, ses tonunuzu sık sık hikayeye göre değiştirmek ve hikayedeki dialogları canlandırmak ona dil ve konuşma becerilerinin gelişimi kadar hayal gücü gelişiminde de yardımcı olacaktır.

8 Aylık Bebek İçin Oyunlar

Bu dönemde bebeğinizle hayvanların taklidini yapacağınız bir oyun oynayabilirsiniz. Bir kitaptan veya başka bir kaynaktan seçeceğiniz hayvanların bebeğinize taklidini yapın. Taklitlerin mimiklerinizi kullanarak ve hem görsel hem işitsel olarak yapılmasına özen gösterin. Birkaç taklitten sonra bebeğiniz de size katılmaya başlayabilir.