7 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
7 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
Bebeğiniz bu dönemde destekle oturabilecek duruma gelmiştir. Onun desteksiz oturabilmesini sağlamak adına karın üstü vakit geçirmesini ihmal etmeyin. Emekleme dönemine geçişi kolaylaştırmak için onu sürekli yürüme pozisyonunda tutarak bacaklarına ağırlık vermesini sağlayın. 7 aylık bebeklerin bazen yürüme pozisyonunda ağırlıklarının çoğunu destekleyebildikleri görülmektedir.
Bu dönemde bebeğiniz büyük olasılıkla ilk dişini çıkarmış olacaktır. Bebeklerde en erken çıkan diş genelde alt ön dişlerdir. 7 aylık bebeğinizin diş çıkarmaya başladıktan sonra keyifsiz, huzursuz veya sıkıntılı görülmesi normaldir. Diş çıkarma süreci ağrılı ve kaşıntılı bir süreç olduğundan bebeğiniz sizi emmek istemeyebilir ve her eline geçen objeyi ağzına götürerek ağrı ve kaşıntısını dindirmek isteyebilir. Eğer bebeğiniz sizi emmekte güçlük çekiyorsa, pompa kullanarak sütünüzü ona biberonda sunabilir, biberon ucunu bir süre buzlukta tutarak onun çıkan dişini rahatlatmasını sağlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinize aldığınız diş kaşıyıcıyı da sık sık buzluğa koyduktan sonra bebeğinize sunmanız onu rahatlatacaktır. Steril ellerinizle onun diş etlerine yapacağınız hafif bir parmak masajı da ağrısını ve kaşıntısını atlatmasına yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin daha mobil olmaya başladığı bu dönemde evinizi bebeğinizin zarar görmesini engelleyecek şekilde yeniden tasarlamanız gerekebilir. Keskin köşeler içeren mobilyalarınıza bebek koruyucular almanız, perde vb. bebeğiniz için boğulma tehlikesi yaratabilecek eşyalarınızı onun ulaşamayacağı şekilde düzenlemeniz hem onu koruyacak hem de sizin içinizi rahatlatacaktır. Bebeğinizin dokunmasını istemediğiniz kalorifer, ocak, fırın gibi yanık riski yaratabilecek eşyaları bebeğinize tanıtın ve sıcak olduklarını, dokunması durumunda canının yanacağını sık sık anlatın.
Bebeğiniz bu dönemde günlük 13-15 saat arası uyuyacak ve bu uykunun 9-11 saati gece gerçekleşecektir.
7 Aylık Bebek Beslenmesi
Bebeğinizi katı gıdalarla tanıştırdıktan sonra kontrolün onda olduğunu unutmayın. Bebeğinizin iştahının size verdiği mesajları dikkate alın ve onu herhangi bir gıdayı yemesi için onu zorlamayın. Bu noktada bebeğinizin damak tadı gelişimi için ona değişik tatlar sunmayı da ihmal etmeyin.
Bu dönemde evde kendi yaptığınız püreleri ve mamaları hazır mamalara tercih etmeniz sizin bütçeniz için daha faydalı olmakla beraber, mama yapmak için zamanınız olmadığında hazır mama tercih etmenizin de onun için bir sakıncası yoktur. Bununla birlikte herhangi bir hazır mamaya başlamadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışın.
Katı gıdalarla yeni tanışan bebeğinizi yemeğe alıştırmak veya yemek yemesini sağlamak için televizyon izletme gibi davranışlardan uzak durun. Yemek vakitlerinde bebeğinizle birlikte sofraya oturun ve mama iskemlesini sofraya yanaştırın. Bu bebeğinize beslenmenin belli saatlerde yapılan bir aktivite olduğunu belirtmekle kalmayacak, beslenmenin sosyal yönüne de onu alıştıracaktır.
7 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bebeğiniz bu dönemde konuşma gelişiminde önemli adımlar atmaya devam etmekte. 7 aylık bir bebekte görebileceğiniz en net gelişimlerden biri seslere karşı tepkileri olacaktır. Bebeğiniz onu mutlu eden ebeveynlerinin sesleri gibi seslere gülerek, şaşırtıcı yeni seslere ise çığlık veya ağlayarak tepki verecektir. Başını sesin geldiği yere çevirecek ve sesi çıkarak kişiyi veya objeyi incelemek isteyecektir.
Bebeğiniz bu dönemde sizi ve ailesinin diğer üyelerini yabancılardan ayırmaya başlar. Bu hem görsel hem işitsel olarak gerçekleşir; bazen bebeğiniz sizi görmese bile sesinizi duyarak sakinleşebilir ve mutlu olabilir. Bu dönemde bebeğinizi tanımadığı bir kişiyle tanıştırırken bebeğinizi ani bir şekilde o kişinin kucağına vermek veya kişinin bebeğinize dokunmasına izin vermek yerine, önce söz konusu kişinin bebeğinizin görüş açısında vakit geçirmesini sağlayın. Daha sonra tanışacağı kişi onunla sakin bir ses tonuyla konuşmaya başlayabilir ve son aşama olarak da bebeğinizle temas kurabilir. Bebeğinizin bir birey olduğunu ve onun da bir birey olarak hakları olduğunu asla unutmayın.
7 Aylık Bebek İçin Oyunlar
Eğer bir oyun halınız varsa bu dönemde bebeğinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak geliştirecek bir aktivite yapabilirsiniz. Bu aktivite bebeğinizin önceki aylarda karın üstü vakit geçirmesini gerektiriyor olup, bebeğinizin yürüme pozisyonunda tutulduğunda bacaklarıyla ağırlığının bir miktarını kaldırabilmesi gerekecektir.
Bebeğinizi oyun halınızın üzerinde yürüme pozisyonunda tutun ve halının üzerindeki bir desene veya resme doğru adım atmasını sağlayın. Bunu elleriniz veya bacaklarınızla bebeğinize arkadan destek olarak yapabilirsiniz. Ani hareketlerden her zaman kaçının. Bebeğiniz adımını atarken, “Haydi, kırmızı kareye doğru adım atalım” “Gel, şimdi de yeşil kurbağanın üstüne basalım” şeklinde yaptıklarınızı anlatın. Siz bebeğinizin adım atmasını desteklemeden önce onun hareketlenmesine izin verin.