5 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

5 ay bebek gelişimi, 5 aylık bebek, 5 aylık bebek gelişimi, ay ay bebek gelişimi, bebek beyin gelişimi, bebek gelişim -

5 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde rahatlıkla karın üstünden sırt üstüne dönmeye başlayacak ve karın üstü geçirdiği vakitte emeklemenin temellerini atmaya başlayacaktır. Bu dönemi verimli geçirmek adına bebeğinizin her gün karın üstü vakit geçirdiğine emin olun ve karın üstü geçirdiği vakti oyunlaştırın. Onun dikkatini çekecek renkli objeler veya oyuncaklar onu uzanmak ve yuvarlanmak konusunda motive edecektir.

5 aylık bir bebeğin boyun ve sırt kaslarının gelişimi devam etmektedir. Bununla birlikte bebeğiniz artık daha rahat bir biçimde kafasını dik tutabilecek ve destek almadan oturmaya yaklaşacaktır. Bebeğinizin fiziksel gelişimine destek olmak amacıyla onun ince ve kaba motor gelişimini sağlayacak aktiviteler yapmanız faydalı olacaktır.

Bu dönemde bazı bebekler diş çıkarmaya başlayabilir. Genelde aşırı salya üretimi, acı ve kaşınma hissi ile kendini belli eden diş çıkarma dönemi bebeğiniz 3 yaşına gelene kadar aralıklarla devam edecektir.

5 aylık bebeğiniz bu dönemde günde ortalama 15 saat kadar uyuyacak, bu uykunun 10-11 saat kadarı ise gece gerçekleşecektir. Gece uykusu süresince birkaç kez uyanması normal olmakla birlikte, bebeğinizin yatmadan önce tok ve rahat olduğundan emin olarak gece uyanmalarını azaltabilirsiniz.

5 Aylık Bebek Beslenmesi

Katı mamalara geçmek için acele etmeyin! Anne sütü 5 aylık bir bebeğin halen tüm ihtiyaçlarını karşılayacak besin değerine sahiptir. Katı gıdaya bebeğinizin hazır olmadan geçiş yapmak ileri dönemlerde beslenme sorunlarına ve bazı besinlerin tamamen reddedilmesine neden olabilir. Bundan dolayı katı gıdalara geçişin 6. ay veya sonrasına bırakılması önerilmektedir.

Bu dönemde bebeğinizin günlük anne sütü tüketimi 600-1000 mL arası olacak, ve genelde günde 5-6 kez beslenmek isteyecektir.

5 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde gülecek, ufak çığlıklar atacak ve mutlu olduğunda bir kuş gibi şakıyacaktır. Bebeğinizin tüm çıkardığı seslerin onun iletişim kurma yöntemi olduğunu unutmayın ve eğer sizinle etkileşim içinde yapılmakta ise mutlaka karşılık verin.

Bu dönemde birlikte müzik dinleyerek ufak dans hareketleri yapabilir ve onu ritimle tanıştırabilirsiniz. Tüm hareketlerinizde bebeğinize ani hareketler yapmamaya ve onu sarsmamaya özen gösterin.

Bu dönemde bebeğinizin görüşü yetişkin görüşüne yaklaşmaya başladığından dolayı onunla sunum çalışmaları yapmak, renkli ve değişik dokulardaki oyuncaklarla onu tanıştırmak uygun olacaktır. Bebeğinizin oynadığı tüm oyuncakların temizliğine özen göstermek onu hastalıklardan koruyacaktır; fakat aşırı titiz olmanın da bebeğinizin bağışıklık sistemini zayıflatacağını unutmayın.

5 aylık bir bebek konuşma becerilerinin gelişimi için ilk adımları atmıştır. Sık sık a-ga, ga-ga, ba-ba gibi sesler çıkarabilir. Onunla sık sık konuşmanız, çıkardığı sesleri taklit etmeniz, ona hikayeler ve masallar okumanız onun konuşma gelişimine katkıda bulunacaktır. Bebeğinizle konuşurken mümkün olduğu kadar değişik kelime kullanarak konuşmaya devam edin. Bu onun beyninde işitsel bir bilgi dağarcığı oluşturmaya yardımcı olacak ve aynı zamanda dilimizin fonetiğini öğrenmesini de sağlayacaktır.

Bebeğinizle konuşurken olumsuz kelimeler ve cümleler kullanmamaya özen gösterin. “Bunu yapma” demek yerine ona alternatiflerden bahsedin. “Oyuncağı atmak yerine sallamaya ne dersin?” gibi cümleler kurarak yapmasını istediğiniz hareketi ona yavaşça gösterin. Ellerinden bir oyuncak ve objeyi sert biçimde çekmek, onu bir anda kaldırmak gibi ani hareketlerde bulunmanız genelde bebeğinizi rahatsız edecektir; ona ne yaptığınızı anlatarak yumuşak hareketlerde bulunun.

5 Aylık Bebek İçin Oyunlar

İletişim kurmaya başlamış bebeğiniz için bu dönemde en eğlenceli olacak oyunlardan biri “Ce-ee” oyunudur. Bebeğinizi karşınıza aldıktan sonra yüzünüzü kapatın ve “Anne-Baba nerede?” diye bebeğinize sorun. Yüzünüzü bir anda açarak Cee-ee diyin. Bu oyunu evinizin değişik odalarında tekrar ederek daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.