3 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
3 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
3 aylık bir bebek kavrama becerisinin de gelişimiyle kavradığı nesneleri ağzına götürerek tanımaya çalışır. Bundan dolayı çocuğunuzun eline tutuşturduğunuz tüm objelerin çocuğunuz ağzına götürdüğünde sakınca oluşturmayacak objeler olmasına özen gösteriniz.
Bebeğiniz ilk 3 ayında karın üstü yeterince vakit geçirdiyse bu dönemde karın üstü bırakıldığında başını 45 dereceye kadar kaldırabilir ve kendini kolları ile destekleyerek gövdesini yerden kaldırabilir. Eğer bebeğiniz bu konuda zorluk yaşıyorsa karın üstü daha fazla vakit geçirmeniz onun için yararlı olacaktır.
3 aylık bebek boyun ve sırt kaslarının da gelişimiyle dik tutulduğunda kafasını rahatlıkla düz tutabilir. Sırt üstü yatarken bacaklarını rahatça oynatabilir ve düzleştirebilir.
Bu dönemde bebeğinizin günde 14-16 saat kadar uyumasını, bu uykunun 8-10 saatinin ise gece gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Beslenmesi
3 aylık bir bebek günde 8-10 defa annesini emmek isteyecek ve toplamda (pompa kullanmadığınız takdirde ölçmek imkansız olsa da) 400-800 mL kadar anne sütü içecektir. Eğer çocuğunuzun kilo artışı çocuk doktorunuzun belirlediği ölçüde ilerlemiyorsa veya sütünüzün yetişmemesi gibi bir durum oluştuysa çocuk doktorunuzdan veya bir beslenme uzmanından destek almaktan çekinmeyin. Pek çok beslenme sorununun temeli bebeklikte atıldığından dolayı bu dönemde bebeğinizin beslenme alışkanlıklarını doğru bir şekilde yönlendirmek sizin ve onun yararınıza olacaktır.
Bebeğiniz bu dönemde hala gece uyanarak annesini emmek istiyor olabilir. Gece boyunca birkaç kez yaşanması normal olan bu durum, eğer beslenme sayısı olarak üçü geçiyorsa bebeğinizin gece beslenmelerine daha fazla alışmaması açısından bu duruma müdahale etmeniz gerekebilir. Bebeğinizi uyutmadan önceki son beslenmesini daha sağlam tutmanız bebeğinizin gece daha rahat bir uyku uyumasını sağlarken, annesini emmek için uyanma ihtimalini de düşürecektir. Aynı zamanda gün boyunca bebeğinizin yeterince emmesini sağlamak da onun deliksiz uyku sürelerinin uzamasına yardımcı olacaktır.
3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
3 aylık bebeğiniz bu dönemde gülmeye başlayacak ve “agu” “gaga” benzeri sesler çıkararak konuşmaya ilk adımını atacaktır. Bebeğinizin konuşma becerilerinin gelişimi açısından onunla sık sık bebek dilinde konuşmanız, yani onun söylediği kelimeleri ona tekrarlamanız çok faydalı olacaktır.
3 aylık bir bebek ebeveynlerini tanımaya başlayacak, bulunduğu odaya girdiklerinde bu durumu heyecanlanarak veya hareketlenerek gösterecektir.
Bu dönemde bebeğinizin beyninde yeterince sinaptik bağlantı (sinir hücreleri arasında bağlantılar) kurulmasını sağlamak için ebeveynlerin bebeklerine yaşadıkları dünyayı tanıtmaları oldukça önemlidir. Bebeğinizin odaklandığı her objenin adını ona söyleyin, eğer eline almasında bir sakınca yoksa dokunmasını ve kavramasını sağlayın. Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra birlikte bir pencereden dışarı bakın ve ona dışarıda gelişen olayları anlatın. Bebeğinizin tepkilerine uygun cevaplar vererek bütün etkileşimlerinizin bir dialog şeklinde gelişmesine özen gösterin.
Bebeğinizin karın üstü geçirdiği zaman beyin gelişimi için de oldukça önemlidir. Karın üstü geçirdiği zamanda bebeğiniz elleriyle üstünde bulunduğu zeminin dokusunu keşfedecek ve tensel olarak uyarılacaktır.
3 Aylık Bebek İçin Oyunlar
Bebeğinizin kucağınıza aldıktan sonra onunla bir boy aynasının karşısında geçin. Bebeğinizin uzuvlarını ve organlarını ona tanıtın. Örneğin, onun burnuna dokunun ve net bir ses tonuyla “Burun” deyin. Aynı şeyi bebeğinizin sizin burnunuza dokunmasını sağlayarak tekrarlayın. Oyun boyunca bebeğinize sevgi şefkatle yaklaşmaya özen gösterin ve asla herhangi bir hareket konusunda ısrarcı olmayın.