2 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi
2 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
Bebeğiniz bu dönemde ellerinin farkına varacak ve onları ellerine tutuşturulan oyuncak veya objeleri hareket ettirmek veya daha sıkı kavramak için kullanacaktır. Bu dönemde bebeğinizin ellerine herhangi bir objeden zarar gelmemesi adına kavradığı nesnelerin yumuşak, sağlam ve keskin hatlara sahip olmayan objeler olmasına dikkat etmeniz yerinde olacaktır.
2 aylık bir bebek gövdesinin üstüne bırakıldığında kollarıyla gövdesini kaldırmaya çalışacaktır. Bu konuda yakalayacakları başarı bebekten bebeğe değişse de bazı bebeklerin 2. aylarında gövdelerini tamamen yerde kaldırabildikleri görülmektedir.
2 aylık bir bebeğin boyun kasları halen başını tamamen destekleyecek güce ulaşmamıştır. Bundan dolayı bebeğiniz karın üstü vakit geçirirken onun başını kaldırmasına destek olmanız ve sık sık karın üstü vakit geçirmesini sağlamanız onun boyun ve sırt kaslarının gelişimine destek olacaktır. Eğer bebeğiniz karın üstü vakit geçirmekten hoşlanmıyorsa onu kendi karnınızın üstüne karın üstü koyarak bu duruma alışmasını sağlayabilirsiniz. Karın üstü geçirilen vakit bebeğinizi kas gelişimi için oldukça önemli olmakla birlikte, beyin gelişimi için de çok önemlidir.
Bu dönemde bebeğiniz gece ve gündüz arasındaki değişikliği fark etmeye başlayacak ve uyku düzeni yavaş yavaş geceye doğru kaymaya başlayacaktır. 2 aylık bir bebeğin günde 14-18 saat arası uyuması ve bu uykunun 8-9 saatinin gece gerçekleşmesi beklenmektedir.
2 Aylık Bebek Beslenmesi
Eğer işinizden veya benzeri herhangi bir durumdan dolayı bebeğinizi sık sık emzirmekte güçlük yaşıyorsanız onu biberon ile tanıştırmak uygun olabilir. Böylece göğüs pompası kullanarak sağdığınız sütünüzü de değerlendirme şansınız olacaktır. Bebeğinizi biberonla tanıştırmadan önce onun aç ve iyi bir ruh halinde olduğundan emin olun ve meme ucuna tasarım olarak yakın olan bir biberon seçin. Eğer çocuğunuzu emzirmek konusunda herhangi bir sorununuz bulunmamaktaysa, onu biberonla tanıştırmamayı seçebilirsiniz.
Anne sütü bebeğiniz için gerekli tüm besin değerini içermektedir. Eğer bebeğiniz sizi yeterince emiyorsa ve fiziksel gelişimi çocuk doktorunuzun kontrolü altında normal bir şekilde ilerliyorsa ona ilk 6 ay boyunca anne sütünden başka bir gıda sunmayınız. Çocuk doktorunuzun önerisi veya tavsiyesi olmadan bebek formülü vb. gıdaları çocuğunuz ile tanıştırmayınız.
2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
2 aylık bir bebekte fark edebileceğiniz en önemli gelişmelerden birisi gülmeye ve yüz ifadelerini kullanmaya başlamasıdır. 6-8 haftalık bir bebeğin sizin gülücüklerize kendi de gülerek karşılık vermesi oldukça normaldir. Bebeğiniz kendini iyi hissetmediğinde ise kaşlarını çatacak, başını çevirecek ve gözlerini kısacaktır.
Bu dönemde bebeğinizin beyin gelişimine destek olmak amacıyla onunla sürekli konuşmanız oldukça önemlidir. Bebeğinizle konuşurken dikkat etmeniz gereken birkaç konu bulunmaktadır. Öncelikle, bebeğinizle birlikte bir şey yaparken her yaptığınızı ona anlatın. Bu sizi dinlemeye alışmasını sağlayacak ve beyninde işitsel bir bilgi dağarcığının ilk adımlarını atacaktır. Bebeğinizle konuşurken konuşmanızın bir dialog olmasına özen gösterin, onun çıkaracağı sesleri dinleyin ve onlara göre konuşmanıza devam edin. “Sen, ben, o” gibi kişi zamirleri yerine doğrudan isimleri (anne, baba vb.) tercih edin. Bu dönemde çocuğunuza sık sık adıyla hitap etmeyi ihmal etmeyin.
Bebeğinizin hareketlerini ve seslerini taklit etmek onun hoşuna gidecek ve daha fazla ses çıkarması için onu motive edecektir. Çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimi için bu durum oldukça önemli olduğundan onunla sık sık onu taklit ettiğiniz dialoglar yaşamanızı öneririz.
Bu dönemde erken uyarım bebeğinizin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğinizi tensel olarak uyarmak için onun ellerine değişik dokulardan kumaşlar verebilir veya karın üstü vaktini değişik dokulardan oluşan bir oyun halısı üzerinde geçirmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kesin hatlı ve kontrastlı nesneler veya görseller ile onu görsel olarak da uyarabilirsiniz.
Bebeğinizin görsel olarak odaklandığı nesneleri ona anlatmak ve o nesneler hakkında onunla konuşmak bebeğinizi mutlu edecek ve onun beyninde görsel ve işitsel bir bilgi dağarcığı oluşumuna katkıda bulunacaktır.