4 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

4 ay bebek gelişimi, 4 aylık bebek, 4 aylık bebek gelişimi, ay ay bebek gelişimi, bebek beyin gelişimi, bebek gelişim -

4 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde karın üstü vakit geçirmeye daha da yatkınlaşacak ve karın üstü durumdayken başını 90 derece kaldırabilecektir. Bu dönemde bebeğiniz karın üstüyken yuvarlanmaya başlayacaktır. Genelde karın üstünden sırt üstüne geçişi daha rahat gerçekleştirecektir. Sırt üstünden karın üstüne geçiş ise biraz daha zaman alabilir. Bu dönemde bebeğinizin yuvarlanmasına destek olmak açısından ellerinizle yuvarlanmayı başlatıcı bir harekette bulunabilirsiniz. Bebeğinizin karın üstü durumdayken uzanma, yuvarlanma, kendini destekleme gibi hareketlerini motive etmek için bebeğinizin görüş açısına sevdiği bir oyuncağı koymayı deneyebilirsiniz.

4 aylık bebeğinizin uyku düzeni ise geceye doğru kaymaya devam etmektedir. Günde 14-16 saat arası uyuyacak olan bebeğiniz geceleri bir seferde deliksiz 6-8 saat uyuyabilir. Eğer bebeğiniz geceleri uyumakta zorluk çekiyor ve sık sık uyanıyorsa bir uyku rutini oluşturmayı düşünebilirsiniz. Bu rutin ona kitap okumak, banyo yaptırmak, ninni söylemek gibi eylemlerden oluşabilir. Önemli olan bu rutini günün aynı saatinde başlatmanız ve aynı adımları tekrar etmenizdir.

4 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz bu dönemde günlük 600-900 mL arasında anne sütü tüketecektir.

4 aylık bazı bebeklerde diş çıkarma süreci başlayabildiğinden dolayı anneyi emme süreci bebeğiniz için hoş olmayan bir aktiviteye dönüşebilir. Bu durumda bebeğinizi emmeye zorlamayıp, onun ağrısını soğuk kompres veya temiz ellerinizle yapacağınız ufak bir diş eti masajıyla rahatlatma4 ya özen gösterin.

Annenin gün içinde tükettiği tüm gıdalar anne sütünün tadına yansıyacaktır. Bundan dolayı günlük beslenmenizde aşırıya kaçan değişiklikler yapmanız bebeğinizin emdiği sütün tadının değişmesine ve sizi emmek istememesini neden olabilir. Böyle bir durumda daha önceden göğüs pompası ile pompaladığınız ve sakladığınız sütünüzü ona sunmayı deneyebilirsiniz.

Bebeğinizi emzirdiğiniz odanın sakin, loş ve uyaranlarla dolu olmayan bir oda olmasına özen gösterin. Bu bebeğinizin sizi emmeye odaklanmasını sağlayacaktır.

4 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

4 aylık bebeğiniz bu dönemde mutlu olduğunda bunu kahkahalar ve kıkırdamalar ile belli edecek, kızdığında veya mutsuz olduğunda ise ağlayacak veya aynı ses tonuyla mızmızlanacaktır. Bebeğinizin tüm bu sesleri sizinle iletişim kurmak için çıkardığının bilincinde olarak onun her tepkisine mutlaka cevap verin ve onunla etkileşim içinde olun.

Bu dönemde bebeğinizin oynayacağı, ona erken uyarım sağlayacak oyuncaklar oldukça önemlidir. Oyuncak seçerken bebeğinizin kavramasına uygun, yıkanabilir, herhangi bir zararlı madde içermeyen oyuncakları tercih edin. Seçtiğiniz oyuncakların kopabilecek veya oyuncaktan ayrılabilecek küçük parçalar içermemesine özen gösterin. Çıngıraklı, kavrandığında ses çıkaran oyuncaklar bebeğiniz için oldukça ilgi çekici olacaktır. Pelüş oyuncaklarda birden fazla dokudan oluşan oyuncaklar seçmek bebeğinizin tensel olarak uyarımına yardımcı olacaktır.

4 Aylık Bebek İçin Oyunlar

Bebeğinizle ufak bir şarkı söylemeye ne dersiniz? Ona ses çıkaran bir oyuncağını verin ve çıkardığı seslere uyacak bir şekilde ona şarkı söyleyin. Şarkının konusunu çok dert etmeyin, bebeğinizin çıkardığı seslere uymanız yeterli!